06 NOV 2016

DEN HAAG – Een geneesmiddel voor de slopende, erfelijke ziekte Huntington ligt binnen handbereik. Er lijken nog maar enkele miljoenen nodig voor een medische doorbraak, terwijl de zorg voor de mensen die aan deze ziekte lijden, vele malen meer kost. Het kabinet moet daarom de knip trekken voor onderzoek.

Dat betoogt D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Ze dient komende week een motie in bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid.

De ziekte lijkt op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. Wie de eerste verschijnselen van Huntington krijgt, heeft daarna gemiddeld nog zeventien jaar te leven.

Het Campagneteam Huntington ziet dat met 4 miljoen euro alle bevroren onderzoeksprojecten kunnen worden gestart. En die projecten zien er veelbelovender uit dan ooit, in de bestrijding van dit soort genetische ziektes worden de laatste tijd grote stappen gezet. Ter vergelijking: de zorg voor de circa 1800 patiënten in Nederland kost jaarlijks 33 miljoen euro.

Kamerlid Dijkstra: „Als we met relatief weinig geld onderzoek kunnen doen, met al heel veel kennis over de ziekte en dus mogelijke genezing in zicht, waarom zouden we dat dan niet doen?”

Bron:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26966952/__Zeldzame_ziekte_aanpakken__.html